Prosjekt:
Blokkenvassdraget


I 2019 valgte årsmøtet i Blokken grunneierlag ny sammensetning og ny leder i sitt Jakt- og fiskeutvalg med en klar målsetting: Å få den anadrome fisken tilbake i Blokkenvassdraget.

I løpet av de siste 100 årene har det vært gjort ulike industrielle inngrep i Blokkenvassdraget. Dette har ødelagt vandrings- og oppvekstforholdene for de anadrome fiskeslagene. Fiskebiologiske undersøkelser i nyere tid har bekreftet dette utover enhver tvil. Samtidig fant man at fisken fortsatt står i nedre del av vassdraget og søker seg oppover, uten å finne farbar vei til de store vatnene med sine bekker og elver lenger oppe. Blokken Grunneierlag startet umiddelbart med å planlegge tiltak for å bøte på situasjonen.


Oppgaven ble først å kartlegge de anadrome forholdene i vassdraget. I samarbeid med NINA (Norsk Institutt for Naturforskning), ble det utarbeidet en rapport om habitatkvalitet for anadrom laksefisk (laks, sjøørret og sjørøye). Det foreligger et omfattende dokumentasjons- og kartleggingsarbeid i Blokkenvassdraget mellom 2017–2020.


Funnenes tale var klar: Drastiske tiltak måtte til for å restaurere vassdraget og reetablere det som et velfungerende, anadromt vassdrag i samme tilstand som det en gang var i.


På bakgrunn av dette ble det opprettet en tiltaksplan for vassdraget. Habitatsundersøkelsen fra NINA dannet grunnlag for 11 tiltakssoner i vassdraget, fordelt på 3 trinn. Restaureringen måtte gå over flere år. Å redde Blokkenvassdraget er en krevende prosess.


Vi i Blokken Grunneierlag tror og håper det arbeidet vi legger ned, kan ha stor overføringsverdi til andre vassdrag. I og rundt Blokkenvassdraget finnes det en rekke andre verdier som er viktig å ta vare på for kommende generasjoner: Historie, kultur, helse og naturligvis miljø. Det er viktig å ha kjennskap til, og ha fokus på, de verdiene som disse små vassdragene representerer i en nasjonal sammenheng. 

Dette prosjektet ønsker å bidra til et nasjonalt løft for de små, anadrome vassdragene. Vi må heller ikke glemme at disse vassdragene samlet utgjør mange mil med gyte-strekning for ville, anadrome fiskebestander i landsmålestokk.


Vi håper gjennom dette prosjektet å kunne overlevere et velfungerende, anadromt vassdrag til generasjonene som kommer etter oss.

Videre vei i prosjektet

Prosjekt Blokkenvassdraget skal skape engasjement og entusiasme i bygda. Arbeidet med vassdraget skal skape positive ringvirkninger. 


Hva ønsker vi at Blokkenvassdraget skal være i framtida? 

Prosjektet skal bidra til en verdi i form av økt fiskebestand, men Blokkenvassdraget skal også bli en (helsebringende) ressurs for folkehelse, rekreasjon, friluftsliv o.l. for folk i og utenfor bygda. 

Folk bor i Blokken på grunn av elva – vassdraget – og klarer vi å bringe det tilbake til sin storhetstid, vil også bygda bli mer attraktiv. De som bor i Blokken er stolt av både elva og historien som følger med den. Vi ønsker at fremtiden skal bringe folk og natur sammen, og dette skal vi gjøre ved å arbeide på en god og bærekraftig måte som legger til rette for samarbeid mot et felles mål. Vi tror på synergieffekten av å jobbe strategisk og bærekraftig, og mener at dette vil skape positive ringvirkninger på bærekraftig industriutvikling, reiseliv, bygdeutvikling og folkehelse.

Hilsen Blokken Grunneierlag

1 Anadrom er et begrep som benyttes om ferskvannsfisk som regelmessig vandrer til havet på næringssøk og tilbake til ferskvann igjen for gyting. På samme måte omtales saltvannsfisk som gyter i havet og bruker ferskvann til oppvekstområde som katadrome (snl.no).